A maraton

2001. áprili 29-én Chongo Mundende, az oklahomai adventista egyetem igazgatója egy maratoni futásra jelentkezett. Mikor jelentkezett, még nem tudta, hogy igazán mi is vár rá. A célja az volt, hogy végig fussa  a 42 kilómétert összeesés vagy halál nélkül. Mivel először vett részt maratonon, abban is reménykedett, hogy azért nem ő lesz az utolsó. 25 éve rendszeresen futott, de még sosem futott egyszerre 42 kilómétert.

Mindaddig úgy gondolta hogy készen áll a megmérettetésre, mígnem a célvonalra állt. A versenytársai fiatalabbak, jobb kondicióban levők voltak, akiknek jobb edzőcipőjük volt, erőtablettákat vettek be verseny előtt, és hihetetlennek tünt, hogy bárki is legyőzhetné őket.

A megadott jelszóra elindultak. Chongo egészen jól haladt. Azonban jött az első emelkedő és ez sok erejét elvette. Barátja tanácsa jutott eszébe: „Nem az a lényeg, hogy hanyadik leszel, hanem hogy beérj a célba.” Minden pihenőállomáson megállt, a vízből amit kapott több ment a fejére mint a szájába.

36 km után mintha teljesen feladta volna a szervezete. Az utolsó 8 km volt élete leghosszabb szakasza. Már többet sétált mint futott. Az emberek csak úgy suhantak el mellette. Azonban most nem lehetett feladni. Olyan közel volt a cél, mégis olyan távolinak tünt… Majd bevette az utolsó kanyart, látta a célt és ez óriási erőt adott neki. 4 óra, 45 perc és 11 másodperc  után Chongo Mundende beért a célba. Igaz, hogy több mint 100 ember futott be előtte, de ez most nem számított. A nyeremény? Egy 6 dolláros póló és egy 5 dolláros érme.

„Majdnem öt órán át kínoztam magam csak azért hogy egy olcsó pólót és egy egyszerű érmét kapjak. E mellett még 60 dollár részvételi díjat is fizetnem kellett. Miért futottam? Nem tudom… De a verseny a Jézussal való futásra emlékeztetett” – mondta Chongo a maraton után.

Pál apostol azt mondja, hogy a keresztények nézzenek úgy az életre, mint a küzdőtérre. Mindenki aki végighalad, az győzni fog. Aki hisz Jézusban, megkapja jutalmát, az örök életet.

Azonban, nagyon sokszor elcsüggedünk… Ilyenkor mindig jusson eszünkbe Jézus szeretetének mélysége, magassága és szélesságe, és az, hogy kész volt életét is odaadni értünk. Az Ő vére többet jelent mindennél. Jézus szeretete sokkal nagyobb, mint Sátán gyűlölete. A keresztény maraton többet ér, mint egy 6 dolláros póló és egy 5 dolláros érme.

Már nagyon közel vagyunk otthonunkhoz. Jézus hamarosan eljön és elvisz bennünket. Közel vagyunk ahhoz a városhoz, ahol az utcák aranyból vannak, a kerítések gyöngyökből, és az egész város csillog. A város falának alapjai drágakövekből vannak kirakva, az élet vize, amely ragyogó, mint a kristály, az Istennek és a Báránynak királyiszékéből folyik. Mindkét oldalán ott az élet fája. Ide hív bennünket Isten: ahol az emberek készek segíteni egymásnak, ahol őszinte barátságok léteznek, ahol senki sem lesz öreg és beteg. A Menny egy olyan hely, ahol mindenki győztes.

Chongo a következőt mondta: „Mióta futottam, sokat olvastam arról, hogy hogyan kell felkészülni egy maratonra. Kár, hogy ezt nem tudtam előtte. De azt hiszem, arről tudnék írni, hogy hogyan NEM kell maratonra készülni.”

A keresztényeknek van miért dícsérniük Istent, mert a verseny nem a mienk. Jézus már előttünk lefutotta és megnyerte azt. A Biblián keresztül el is mondta nekünk, hogy hogyan tudunk a lehető legjobban felkészülni a maratonra. És a nyeremény? Az élet koronája MINDENKINEK aki célba ér. Vajon végig tudjuk-e futni ezt a versenyt? El tudjuk-e Pál apostollal, hogy:
“Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam: Végezetre eltétetett nékem az igazság koronája, melyet megád nékem az Úr ama napon, az igaz Bíró; nemcsak nékem pedig, hanem mindazoknak is, akik vágyva várják az ő megjelenését.” (2. Tim. 4. 7-8)

Nemsokára Jézus megjelenik és magához vesz bennünket. Vajon ott leszel-e? Már bevettük az utolsó kanyart, a cél előttünk van. Nem az a lényeg, hogy hanyadik leszel, hanem hogy beérj a célba.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s