Legyél egészséges!

Számomra nagyon fontos az egészségem. Vigyázok hogyan étkezem, mennyit alszom, mennyi vizet iszom, igyekszem, hogy a mindennapjaim pozitív dolgokkal legyenek megtöltve. Azonban rájottem, hogy azon kivül, hogy én szeretnék egészséges lenni, Isten is azt szeretné hogy minél egészségesebb legyek és minél jobban érezzem maga. Miért? Megosztok csak négy érvet, de biztos vagyok benne, hogy van még.

  1. Az egészségünk dicsőíti Istent
    1. Korinthus 10.31. a következőt mondja: “Azért akár eszte, akár isztok, akármit cselekesztek, mindent az Isten dicsőítésére míveljetek.”
    A mi elsődleges munkánk ezen a földön, hogy dícsőítsük Isten nevét. Ezt nem csak akkor tesszüt amikor a gyülekezetben imádkozunk vagy énekelünk. Minden nap, még akkor is mikor eszünk vagy iszunk, Isten nevét kell hogy felmagasztaljuk. Ha nagyon őszintén belegondolunk, és most magamból indulok ki, úgy vélem, nem vagyunk mindig a legsikeresebbek ebben…
    Hányszor történt meg, hogy olyat tettünk, ettünk, ittunk, amire a Biblia azt mondja: ezt kerüld…
    Havi egy alkalommal főzőtanfolyamot tartok a városban. A jelenlevők nagy többsége nem keresztény. Minden alakalommal mielott elkezdem az előkészületeket, először imádkozom és Isten segítségét kérem. Egyszer megesett, hogy elfelejtettem… A pástétomot újra kellet készítenem mert nem sikerült… Akár esztek, akár isztok, akár főzőtanfolyamot készítetet, akármit cselekesztek, mindent az Isten dicsőítésére míveljetek.
  2. A testünk a Szent Lélek temploma
    1. Korinthus 6.19-20 a következőt írja: “Avagy nem tudjátok-e, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, a melyet Istentől nyertetek;és nem a magatokéi vagytok. Mert áron vétettetek meg, dicsítségek azért az Istent a ti testetekben és lelketekben, a melyek az Istenéi.”
    A hittel teli emberben a Szent Lélek lakozik. Miután elfogadjuk Jézust személyes megváltónknak, Ő elküldi Szent Lelkét, hogy a segítségünkre legyen úgy élni ahogy Krisztus elvárja tőlünk. Ilyen módon Isten bennünk lakozik, és azt mondja Pál apostol, hogy a mi testünk az Ő temploma. Mivel élete árán megvásárolt bennünket, kötelességünk vigyázni a testünkre és így ápolni Krisztus templomát.
    Amikor az épített templomról beszélünk, biztos vagyok benne, hogy mindanyian megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy az a legnagyobb rendben legyen, hogy rendszeresen legyen takarítva, kimeszelve, felújjítva.
    Mit csinálunk a testünkel? Elvégezzük-e rendszeres külső-belső takarítást, az esetleges orvosi vizsgálatoka, mivel tápláljuk testünket-lelkünket? Mert a testünk Isten temploma és minden a legnagyobb rendben kell, hogy legyen.
  3. Egészségesnek lenni, azt jelenti jó tanunak lenni
    Apostolok Cselekedeti 1.8-ban azt olvassuk: “Hanem vesztek erőt, minekutána a Szent Lélek eljő reátok: es lesztek nékem tanúim úgy Jeruzsálemben, mint az egész Júdeában és Samáriában és a földnek mind végső határáig”.
    A körülöttünk élő emberek tudják, hogy keresztények vagyunk, és úgy vélem, néha nem is vagyunk tisztában, hogy mennyire figyelnek bennünket. Számukra a hit példaképei vagyunk. Úgy kell élnünk, hogy látszódjon rajtunk, hogy erőt és biztos hitünk van Jézus Krisztusban. Ha mi nem élünk és étkezünk egészségesen, ha nem iszunk elég vizet, ha nem tartjuk tiszteletben a napi és heti pihenést, nem fogunk tudni másokat bíztatni arra, hogy változtassanak az életükön. Miért tennék azt, amit mi nem teszünk…
    Előfordult pár alkalommal, hogy vásárlás közben olyan személlyel találkoztam, aki jár a főzőtanfolyamra. Minden ilyen esetben végig lett nézve a kosaram és kikérdeztek hogy mit mire használok, miből mit készítek. Képzeljétek, ha a kosaramban darált húst, szénsavas italokat és édességeket találtak volna ezek a személyek. Lett volna értelme továbbra is főzőtanfolyamot tartanom, ahol arról beszélek, hogy minél több gyümölcsöt és zöldségfélét kell enni? Semmiképpen…. A mi életpéldánk nagyon fontos, mert bemutatja az Istenbe vetett hitünk nagyságát.
  4. Több erőnk lesz a missziómunkához
    “Mert az Ő alkotása vagyunk, teremtetvén Általa a Krisztus Jézusban jó cselekedetekre, a melyeket előre elkészített az Isten, hogy azokban járjunk.”olvassuk Efézus 2.10-ben. Tudjuk azt, hogy több erőnk van amikor egészségesek vagyunk. Mikor több erőnk van, könnyebben, jobban és gyorsabban tudjuk végezni a missziómunkát. Mi a feladatunk ezen a földön? Hogy szórjuk a magot és hírdessük az Evangéliumot, hogy beszéljünk az embereknek Isten tervéről, úgy testi mint lelki életükre. A feladatunk, hogy részt vegyünk a missziós programokban, hogy feláldozzunk időnk és ha szükségen, pénzünk egy részét, hogy teljes mértékben odaadjuk magunkat, hogy így minél több ember hallhassa a jó hírt, hogy Jézus a szeretet. Mindezt sokkal könnyebben fogjuk elvégezni, ha egészségesek vagyunk.

Amit hiszünk befolyásolja azt amit teszünk. Ha hisszük, hogy Isten pontos utasításokat adott hogyan éljünk egészségesen, akkor követni fogjuk a kijelölt utat. És amikor megtapasztaljuk, hogy ezek az utasítások milyen jó hatással vannak az életünkre, hogy az esetleges betegségek csökkennek, sőt el is tünnek, akkor ezt másokkal is meg akarjuk osztani.

Ha igazán, őszintén szeretjük Istent, akkor odaszenteljük Neki a testünket, mert az az Ő temploma, amely azért él, hogy a Mindenható nevét dicsőítse és magasztalja.

Leave a comment